カット野菜は百害あって一利なし? [社会]

Are pre-cut vegetables doing our bodies more harm than good?
(JapanToday 2013/06/22)


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カット野菜は百害あって一利なし?


★最近スーパーの棚などにカット野菜が置かれているのをよく見かけますが、皆さんは利用したことがありますか。

このカット野菜、見た目はきれいなのですが、栄養の面からみると、いろいろと問題があるようです。

Japan Todayの記事でこのカット野菜の問題について取り上げていますが、料理するとき包丁でカットする手間が省けるからということで、料理に使っている人が増えているようです。


記事の中で『じつは体に悪い19の食習慣』の著書がある南清隆さんの話を取り上げています。

According to Minami, while they may look good sitting on the shelf or on our plates, the truth of the matter is that many pre-cut vegetables and ready-to-eat vegetable dishes are often coated in chemicals, meaning that they have very little nutritional benefit.

The majority of vegetables lose their nutritional value way before making it onto the supermarket shelves.

「店頭で見かけるプラスチック容器などに入ったカット野菜がみずみずしく見えるのは、実は工場で薬品漬けにされた結果で、栄養素などほとんど残っていないのです。

カット野菜の大半はスーパーの棚に陳列される前に栄養価はなくなっている。」


They are soaked in the same chemical numerous times so as to remove any possible bacteria. At this point, giving the vegetables a quick sniff is enough to realize that they can’t be good for us, so in order to get rid of the chemical smell they are then rinsed thoroughly in water.

「バクテリアを取り除くために何度も繰り返し漬けて殺菌します。この時点でにおいを嗅いだだけで、食べたら危ないとわかるはずですが、そのにおいを消すために、何度も水で洗浄します。」


Minami comments: “The majority of nutrition found inside vegetables is water soluble. Therefore, a large proportion of the good stuff gets lost during the disinfection and water rinsing process. At best, what’s left is simply fiber.”

「 野菜に含まれている栄養素は水溶性のものが多いですから、殺菌剤液に漬けたり洗浄したりする間に流れ出てしまい、ほとんど何も残っていません。あえて言えば食物繊維くらいでしょうか。」

★野菜は自分でカットして調理した方が野菜の栄養をしっかりとることが出来るようです。

★参考ブログ
カット野菜の栄養
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