アルツハイマーの予防ー魚を食べるのが一番 [健康・医療お役立ち情報]

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アメリカでは530万人以上、日本では200万人以上いると言われているアルツハイマー病患者

アルツハイマー病患者の数は年々確実に増え続けており、効果的な治療薬がいまだに開発されていないのが現状だ。

アメリカでは85歳以上の2人に1人がアルツハイマー病患者だと言われいるほど、深刻な社会問題になっている。

Timeがこのアルツハイマー病の予防についての記事を載せていますので紹介します。

「記事の内容は次の通り」

「魚を食べると心臓に良いとは言われているが、脳にも良いかもしれないという新たな調査結果が出た。

ピッツバーグ大学医学部のCyrus Raji博士が率いる研究チームが、健康な成人260人の脳の状態を10年以上にわたって調べた。

その結果は次の通り 

「焼き魚や煮魚を定期的に食べている人は、食べていない人に比べて、アルツハイマー病発症率が低いことがわかった。」

魚を食べない人に比べて、週に少なくとも1回以上魚を食べる人は、人間の記憶の働きをつかさどる海馬や前頭葉内の脳細胞の損傷が少ないことがわかった。

少なくとも週に1回以上魚を食べていた人は、脳の状態を調べてから5年以上、アルツハイマー病や軽度の認知機能障害にかかる率は、魚を食べない人に比べて明らかに低かった。

脳の発育状態と食事内容とのつながりは、体に良いとされる焼き魚や煮魚を食べること以外に、生活習慣と関係があるのかもしれない。例えば、魚を食べる人は良く運動をしたり、カロリーの多い食物はあまりとらないようにしているとか。

それでも海産物食品類を食べることによって、脳に良い影響を与えるかもしれないという事実は理屈にかなっているーサケのような魚に含まれるオメガー3脂肪酸が認知症やアルツハイマー病発症を抑える働きがあるという研究結果も出ているのである。」

心臓病予防対策についてのmsnbcの記事もありますのでこちらもご覧ください。
心臓病予防対策7か条



「英文記事」
Brain Food: Eating Fish May Lower Your Risk of Alzheimer's

Eating fish is good for the heart, and now new evidence suggests it may do the brain some good as well.

In a study of 260 healthy elderly participants, researchers led by Dr. Cyrus Raji, a resident at the University of Pittsburgh Medical Center's department of medicine, found that those regularly eating baked or broiled fish — but not fried — lowered their risk of developing Alzheimer's disease.

Raji and his colleagues took brain scans of all of the volunteers at the start of the study, then again many years later, tracking these changes over an average 10 years. They compared the changes they found in the brain scans with food questionnaires that the participants answered. Compared with non-fish-eaters, those eating fish at least once a week showed less brain-cell loss in the hippocampus and frontal cortex regions of the brain, which are responsible for regulating memory. These people also showed stronger working, or short-term, memory, which allowed them to perform tasks more efficiently.

People who ate fish at least once a week — most of whom consumed fish one to four times a week — were significantly less likely to develop Alzheimer's disease or mild cognitive impairment over the five years following their brain scans, compared with those who didn't eat fish.

But the association may have to do with lifestyle habits other than eating baked or broiled fish that could make people healthier overall. As Dr. Richard Lipton, a neurologist at the Albert Einstein Medical College of Medicine, told USA Today, "One has to wonder if there are other factors associated with fish consumption that they didn't measure that might be protective. Like maybe people who eat fish exercise more, or eat less total calories."

The fact that fish-eaters may experience brain benefits from seafood does make sense, however — other studies have suggested that the omega-3 fatty acids found in some fish such as salmon can lower the risk of dementia and Alzheimer's.

The new findings were presented at the annual meeting of the Radiological Society of North America in Chicago.

(Time 2011/12/01)

「語句」
develop Alzheimer's disease 「アルツハイマー病になる」
hippocampus 「(脳の)海馬」
frontal cortex 「前頭葉」
mild cognitive impairment 「軽度認知機能障害」
omega-3 fatty acids 「 オメガ3脂肪酸(主に魚油に含まれる不飽和脂肪酸)」
dementia 「認知症」


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